Начин на приготвяне
Обелваме картофите, целината и пащърнака. Сипваме ги в тенджера.
Добавяме нарязаната тиква. Добавяме и лука, нарязан на едро.
Кипваме и варим до омекване на продуктите. Отцеждаме и пасираме до гладко пюре.
Посоляваме, добавяме куркумата, кърито и заквасената сметана. Разбъркваме много добре до хомогенизиране.
Намазваме тефлонова форма с маслото и изсипваме в нея пюрето. Отгоре подреждаме топеното сирене чедър.
Печем на 250 градуса 10 минути, колкото да се разтопи сиренето.
Сервираме готовото запечено пюре топло, поръсено с малко черен пипер.
Към печеното пюре с тиква и чедър може да добавим пресни есенни зеленчуци като сладки червени чушки или др.