Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Емпанади»Емпанади с тиква и чедър

Емпанади с тиква и чедър

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Емпанади с тиква и чедър
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Емпанади с тиква - непременно трябва да се опита"

Необходими Продукти

  • брашно - 320 г
  • масло - 85 - 90 г
  • вода - 5 с.л. студена
  • куркума - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънка
  • тиква - 120 г
  • чедър - 120 г
  • моркови - 1 бр., средна големина
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 120 г жълта
  • спанак - 6 - 7 листа пресен
  • сол
  • черен пипер
  • олио - за пържене
  • магданоз - 2 с.л. ситно накълцан, пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и го смесете с куркумата и солта. Нарежете маслото на малки кубчета - то трябва да е студено и твърдо. Сложете го при брашното и с пръсти започнете да го интегрирате, докато се получат трохи.

Сипете една по една лъжиците със вода и омесете гладко, средно меко тесто. Ако прецените, че е прекалено твърдо, добавете още малко масло или водичка. Оформете топка, която завийте в стреч фолио и приберете в хладилник за минимум 30 минути.

През това време се заемете с плънката. Нарежете тиквата, моркова и жълтата чушка на сравнително малки кубчета и ги запържете в нагорещеното олио до омекване.

Нарежете чесъна, спанака и магданоза и ги прибавете към останалите зеленчуци. Гответе 2-3 минути, след което овкусете със сол и черен пипер.

Отстранете от огъня и оставете леко да се охлади, като докато това се случва си нарежете сиренето чедър на кубчета. Използваме именно него не само заради наситения му аромат, но и заради силно изразения му жълто-оранжев цвят, който ще обогати още повече есенния цвят на плънката ни. Смесете сиренето с вече полуохладените зеленчуци.

Втвърденото тесто разточете на тънка кора върху набрашнен плот и изрежете кръгчета с приблизителен диаметър 10-11 см. Поставяйте във всяко от тях от плънката и прегъвайте във форма на полумесец, прищипвайки добре краищата, за да не избяга тя при печенето.

Поставете в загрята на 200 градуса фурна за около 25 минути.

Готовите емпанади напръскайте леко с вода и завийте с чиста кърпа за 7-8 минути.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Данче, браво на теб! Поредата ти уникална рецепта! Страхотна си
18.10.2017 01:19
1
3
Покажи всички подкоментари