Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Емпанади»Емпанади с плънка от сирене

Емпанади с плънка от сирене

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Емпанади с плънка от сирене
Снимка: Даниела Русева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Това не са питки, това са емпанади с плънка от сирене и са разкошни"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 350 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • краве масло - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • сол - 1 щ.
  • захар - 1 щ.
  • за плънката
  • сирене - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • още
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • белтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното заедно с бакпулвера и щипка сол. Добавете прясното мляко, предварително леко затоплено и щипка захар. Добавете и маслото, което е било на стайна температура. Капнете три лъжици зехтин, чукнете накрая и яйцето, разбъркайте с лъжица, като гребвате по малко от брашното, а след това прехвърлете на плота и замесете меко тесто.

Разделете тестото на две части. Всяка разтеглете на дълго и я нарежете на 8 еднакви части, за да получим общо 16 броя. Тях ще оформим в длани на топчета.

Върху леко набрашнен плот поставяме всяко топче, което отгоре също поръсваме с малко брашно и така ги разточваме всичките като малка питка, широка около 10-12 см. Подреждаме ги застъпени една до друга, без да се притесняваме, че ще залепнат, тъй като тестото е приятно маслено.

Аз използвах формичка за прегъване с този размер. Ако искате, може да се направят по-малки и в този случай да се ползва по-голяма чаша или ринг, като се изрежат кръгчета, а тестото да се разточи на кора.

По периферията всяка разточена коричка се намазва по края с белтък. В средата се слага по една лъжица от плънката, приготвена от размачкано сирене заедно с двете яйца. Оформя се, като се затваря като мида и се притиска да залепне. Можете да притиснете с вилица по ръбчето.

Тук искам да добавя, че в различните страни, предпочитанията за плънка са различни - може да се задуши телешка или овча кайма с лук и подправки, ориз с риба и т.н. - въпрос на вкус.

Подредете първите 8 емпанади в тава върху готварска хартия.

Намажете ги с разбит жълтък и сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изпечете ги за 15-20 минути. Пригответе следващите осем през това време.

С приятно хрупкава коричка отвън, мекички отвътре, у дома ги харесваме и гарнирани със сладко от горски плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: