Начин на приготвяне
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и щипка сол. Добавете прясното мляко, предварително леко затоплено и щипка захар. Добавете и маслото, което е било на стайна температура. Капнете три лъжици зехтин, чукнете накрая и яйцето, разбъркайте с лъжица, като гребвате по малко от брашното, а след това прехвърлете на плота и замесете меко тесто.
Разделете тестото на две части. Всяка разтеглете на дълго и я нарежете на 8 еднакви части, за да получим общо 16 броя. Тях ще оформим в длани на топчета.
Върху леко набрашнен плот поставяме всяко топче, което отгоре също поръсваме с малко брашно и така ги разточваме всичките като малка питка, широка около 10-12 см. Подреждаме ги застъпени една до друга, без да се притесняваме, че ще залепнат, тъй като тестото е приятно маслено.
Аз използвах формичка за прегъване с този размер. Ако искате, може да се направят по-малки и в този случай да се ползва по-голяма чаша или ринг, като се изрежат кръгчета, а тестото да се разточи на кора.
По периферията всяка разточена коричка се намазва по края с белтък. В средата се слага по една лъжица от плънката, приготвена от размачкано сирене заедно с двете яйца. Оформя се, като се затваря като мида и се притиска да залепне. Можете да притиснете с вилица по ръбчето.
Тук искам да добавя, че в различните страни, предпочитанията за плънка са различни - може да се задуши телешка или овча кайма с лук и подправки, ориз с риба и т.н. - въпрос на вкус.
Подредете първите 8 емпанади в тава върху готварска хартия.
Намажете ги с разбит жълтък и сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изпечете ги за 15-20 минути. Пригответе следващите осем през това време.
С приятно хрупкава коричка отвън, мекички отвътре, у дома ги харесваме и гарнирани със сладко от горски плодове.