Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Шоколадова паяжина за Хелоуин

Торта Шоколадова паяжина за Хелоуин

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Торта Шоколадова паяжина за Хелоуин
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
19/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Хелоуин наближава, зарадвайте децата с тази невероятна торта"

Необходими Продукти

  • тиква - 600 г
  • кондензирано мляко - 350 г
  • яйца - 3 бр.
  • бадеми - 2 с.л. ситно смлени
  • грис - 3 с.л.
  • ванилия - 1 прахче (2 г)
  • масло - 30 г
  • кедрови ядки - 1 с.л. с връх
  • За блат
  • брашно - 160 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 80 г
  • пудра захар - 40 г
  • вода - 1 - 2 с л. студена
  • За шоколадова паяжина
  • черен шоколад - 100 г
  • масло - 30 г
  • прясно мляко - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и нарежете тиквата на парчета без да я белите от кората. Поставете в тенджерка, заедно с маслото и залейте с вода, колкото да я покрива добре. Сварете за 20 минути и отцедете. Оставете да се охлажда.

В купа пресейте брашното с пудрата захар. Нарежете вътре маслото на малки парченца (то трябва да е твърдо и студено). Започнете да размесвате с пръсти, докато се образуват трохи и тогава сложете жълтъка и лъжицата или две студена вода. Омесете сравнително твърда топка тесто, която оставете в хладилник за 30 минути.

През това време обелете от кората полуизстиналата тиква. Чукнете при нея яйцата, сложете кондензираното мляко и ванилията. Пасирайте до хомогенна смес и накрая сложете лъжиците смлени бадеми и грис. Разбъркайте добре.

На набрашнен плот разточете тестото на тънка кора, по-голяма от диаметъра на тавичката за печене, с която разполагате (22-24 см, за предпочитане с падащо дъно) и с нея покрийте дъното и част от стените ѝ, подгъвайки тестото. Поставете в загрята на 200 градуса фурна и запечете за 6-7 минути.

Извадете блата от фурната и я намалете на 180 градуса, като през това време докато се постигне тази температура той ще се втвърди и поизстине малко. Излейте върху него тиквената смес, поръсете с кедровите ядки и печете 40-45 минути.

За декорацията ни за Хелоуин разтопете на водна баня шоколада и маслото със млякото, което ни е нужно за разреждане на сместа, за да ни е по-лесно да работим с нея.

Върху хартия за печене или алуминиево фолио изливайте по една чаена лъжичка от шоколада в обла форма и после с клечка за зъби или друг удобен за вас тънък предмет взимайте по малко шоколад и оформяйте крачета. Направете си толкова паячета колкото желаете, но оставете половината смес. Паячетата поставете внимателно, легнали в хладилник или фризер, за да се втвърдят.

С останалия шоколад нарисувайте паяжината върху повърхността на тортата. Аз го правих с лъжица, взимайки малко от шоколадовата смес и рисувайки с ръба на лъжицата правех окръжностите и линиите.

Оставете тортата в хладилник, за да се втвърди украсата и тогава подредете паячетата върху паяжинката им.

Сервирайте тортата добре охладена, защото ако се затопли, декорацията се размеква леко и паячетата може да се деформират.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Дани, Дани! Какво да ти кажа- за пореден път невероятна!
21.10.2017 22:31
1
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
И аз не съм фен на Хелоуин, лично за мен е пълна простотия, ама хора разни...
Но пък определено съм фен на сладкиша ти, паяжината си я изпипала, а тези паячета са супер сладки :)
19.10.2017 18:16
1
1
Покажи всички подкоментари
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Уауу..страхотнаа:)
19.10.2017 13:30
2
1
Покажи всички подкоментари