Начин на приготвяне
За сиропа:
В една тенджера слагаме продуктите за сиропа. Когато заври махаме от котлона и оставяме настрани да изстине.
За блата:
В купата на миксера разбиваме: 3 яйца, 100 г захар, 1 ванилия.
Разбиваме ги хубаво с миксера. След това, докато разбиваме, прибавяме още 90 мл олио и 90 мл вода. Отгоре пресяваме 40 г какао, 135 г брашно, 20 г бакпулвер и една щипка сол. Разбъркваме сместа с шпатула.
В тава 32 × 25 намазваме с масло, изсипваме сместа и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 30 минути на въздух. След като извадим блатът от фурната, докато е още горещ, изсипваме студения сироп и оставяме настрани да изстине и да попие изцяло сиропа.
За заливката:
На среден огън в тенджера слагаме 300 мл прясно мляко, 100 г захар, 35 г брашно и разбъркваме постоянно с телена бъркалка. След като заври махаме от котлона настрани и прибавяме 100 г шоколадов кувертюр, разбъркваме хубаво и след това добавяме 150 г течен шоколад.
Разбъркваме и застиламе хубаво десерта ни. Оставяме в хладилника да изстине. Може да сервирате с топка ванилов сладолед.