Поширани круши

Petya KeranovaPetya Keranova
Новак
1812470
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Изискан десерт с уникален аромат, който ще остави гостите ви без думи"

Необходими Продукти

  • круши - 4 бр. големи
  • За поширане на крушите
  • вода - 500 мл
  • бяло вино - 1 ч.ч. за предпочитане сладко и ароматно
  • захар - 50 г (ако крушите не са сладки, количеството на захарта може да се увеличи)
  • За карамеления сос
  • кафява захар - 100 г
  • масло - 50 г краве, качествено
  • сметана - 50 мл течна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете крушите, като запазите дръжките им. Изрежете дъната им, така че да могат да стоят стабилно прави и почистете от там семките им внимателно, доколкото е възможно, защото целта е да запазим формата и целостта им.

Загрейте водата, виното и захарта до точката на кипене и намалете котлона до възможния минимум. Потопете крушите в течността прави до дръжките им. За целта трябва да използвате подходяща тенджера с дъно, достатъчно широка да побере и задържи крушите прави, но и достатъчно дълбока, за да може течността да покрие крушите.

Ако плодовете са добре узрели, поширането продължава 5-10 мин., като се внимава да не се разпаднат. А ако са твърди, което е за предпочитане при тази рецепта, то може да продължи от 20 до 30 мин.

След това ги изваждате внимателно от течността и ги оставяте да се отцедят и изстинат. През това време приготвяте карамеления сос, като карамелизирате захарта с маслото на слаб огън, за да не прегори, и накрая прибавяте сметаната.

Внимавайте, че пръска, а горещият карамел е коварен. Поднасяте крушите, полети с карамеления сос. Това не е класическата френска рецепта, в която крушите се пошират в червено вино и аромати и се поднасят, потопени в него или полети с ванилов сос.

Но разновидности на поширани круши съществуват не една и присъстват в менюто на повечето гурме-ресторанти. Аз лично ги смятам за един изискан десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: