Начин на приготвяне
Обелете крушите, като запазите дръжките им. Изрежете дъната им, така че да могат да стоят стабилно прави и почистете от там семките им внимателно, доколкото е възможно, защото целта е да запазим формата и целостта им.
Загрейте водата, виното и захарта до точката на кипене и намалете котлона до възможния минимум. Потопете крушите в течността прави до дръжките им. За целта трябва да използвате подходяща тенджера с дъно, достатъчно широка да побере и задържи крушите прави, но и достатъчно дълбока, за да може течността да покрие крушите.
Ако плодовете са добре узрели, поширането продължава 5-10 мин., като се внимава да не се разпаднат. А ако са твърди, което е за предпочитане при тази рецепта, то може да продължи от 20 до 30 мин.
След това ги изваждате внимателно от течността и ги оставяте да се отцедят и изстинат. През това време приготвяте карамеления сос, като карамелизирате захарта с маслото на слаб огън, за да не прегори, и накрая прибавяте сметаната.
Внимавайте, че пръска, а горещият карамел е коварен. Поднасяте крушите, полети с карамеления сос. Това не е класическата френска рецепта, в която крушите се пошират в червено вино и аромати и се поднасят, потопени в него или полети с ванилов сос.
Но разновидности на поширани круши съществуват не една и присъстват в менюто на повечето гурме-ресторанти. Аз лично ги смятам за един изискан десерт.