Начин на приготвяне
Сварете тиквата в леко подсолена вода и я пюрирайте. Отделете 130 мл от бульона, в който е вряла, а останалия изхвърлете. Оставете да се охладят, но не и да изстиват съвсем.
Разтворете маята, 1 с.л. от захарта и 2 с.л. брашно в леко топлия тиквен бульон и покрийте съда с кърпа за 8-10 минути, за да шупне.
Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче. Отделно разбийте яйцата (единия жълтък оставете за намазване накрая) с останалата захар, олиото, щипките сол и оцета. Ако искате погачата ви да е по-сладка сложете още захар.
Сипете в кладенчето яйчената смес, тиквеното пюре и втасалата мая и замесете средно меко тесто, като си добавяте още малко брашно при месенето. Оформете топка и я намажете с олио. Върнете в купата и оставете на топло да втаса около 1 час.
Втасалата топка тесто разточете на дебела кора и я прегънете от 4-ри краища, след което я обърнете обратно и с ръка подпъхнете навътре, оформяйки топка.
В средата направете дупка и с остър нож прорязвайте надлъжно от дупката към основата, оставяйки около 6 см. от разрез до разрез. По този начин ще постигнем форма на тиква. Оставете отново да втаса за 30-40 минути.
Разбийте заделения по-рано жълтък с малко олио или 1 с.л. прясно мляко и с тази смес намажете тиквата.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 35 минути или до суха клечка.
Когато извадите от фурната намажете погачата с маслото и завийте с чиста кърпа за около 10 минути.
Преди да поставите на трапезата украсете със зелени листенца по избор или със предварително заделена от тиквата дръжка, която поставете в дупчицата по средата. Украсете празничната трапеза с тази хубава, вкусна погача-тиква!
Да ви е сладко!