Начин на приготвяне
Бланширайте за кратко спанака във вряща подсолена вода и оставете да се отцежда в цедка, след което го пасирайте. Накълцайте лука и чесъна на ситно.
Загрейте маслото и олиото (80 мл) на среден огън. Запържете до лек загар лука и тогава сложете чесъна. Пържете още минута-две и сипете наведнъж 60 г брашно. Бъркайте, докато добие лек златист загар.
Налейте малко по малко млякото, като разбивате с телена бъркалка до постигане на гладък и гъст бешамел.
Към него прибавете спанака, сол на вкус и белия пипер и продължете бъркането, докато сместа започне леко да се отделя от стените на съда.
Отстранете от огъня, оставете да се охлади и смесете с нарязаната на ситни кубчета моцарела.
Намажете леко повърхността с малко масло, за да се предотврати образуването на коричка. Другият вариант е да разбърквате периодично, докато изстине напълно. Приберете в хладилник за 1-2 часа. (не е задължително, но е препоръчително, за да стегне по-добре)
Пригответе си три чинийки и в тях сложете разбитите две яйца, брашното и галетата.
Взимайте толкова количество от сместа, колкото се побира в затворена шепичка и оформяйте продълговата крокета. Овалвайте първо в брашно, като я дооформяте, после в яйце и накрая в галета - така, докато свърши спаначената смес.
Загрейте олиото на силен огън и пържете крокетите за кратко до златист загар.
Изваждайте върху кухненска хартия, която да поема излишната мазнина.
Сервирайте като предястие или мезенце в компания с майонезен сос.
Да ви е сладко! Крокетите със спанак и моцарела са готови.