Начин на приготвяне
Избираме добре узрели домати за консервиране тип Рома. Измиваме, почистваме и разрязваме на две половини по дължина. Слагаме в тава и поръсваме със сухите подправки. Тях предварително ги смесвам и разбърквам в купичка и после поръсвам наредените домати. Добавям и кристалчетата морска сол.
Лично аз не покрих тавата с хартия и после дълго търках, така че е добре, преди да наредите доматите, да сложите хартия за печене.
Тавата слагаме във фурна на 170 градуса, за около 5 часа. Доматите не са напълно изсушени за това време, но са поели миризмите и са се смалили наполовина.
Сиренето нарязвам на малки кубчета, скилидките чесън - на филийки.
Като изстинат доматите, започвам да редя в бурканчета - ред домати, ред сирене, добавям и чесън. По едно листенце от пресния босилек слагам на дъното, в средата и най-отгоре. Притискам леко, за да няма много въздух в буркана. Накрая заливам със зехтин. Съхранявам в хладилник.
От тази доза излизат две невероятно вкусни с любов и грижа приготвени бурканчета от 350 мл.
Може да сервирате като салата с печени чушки и маслини.
Коментари