Начин на приготвяне
Почистете месото от жилички и мазнина по повърхността му, натъркайте го със черен пипер и го оваляйте в малко брашно, като изтръскате излишъка. Запечатайте го на силен огън в зехтина от всички страни за кратко. Извадете и завийте в алуминиево фолио.Така ще се запазят соковете му и ще остане крехко.
Накълцайте лука и единия морков и ги задушете (с малко сол) до омекване в сгорещения зехтин от месото, като на намалите огъня. През това време си обелете картофите и другите моркови и ги оставете в купа с вода, докато дойде моментът да бъдат употребени.
Сложете доматения концентрат, магданоза и чесъна на парченца и запържете за 2-3 минути, след което налейте виното. Гответе, докато то се редуцира почти напълно, и пасирайте до сравнително гладка кашичка.
Налейте телешкия бульон и щом заври, сложете заделеното във фолио задушено и омекнало месо. Подправете с дафиновите листа и още черен пипер и сол. Ако не сте ползвали доматен концентрат, а обикновен доматен сос, няма да ви се получи наситен червен цвят, затова може да си добавите червен пипер.
Варете 40-50 минути на умерен огън, след което сложете картофките - цели, а морковите - на едри парчета. Гответе още 20 минути или до готовност на зеленчуците. По желание може да сгъстите с малко брашно, разтворено във студена вода и смесено с черпак или два от бульона на ястието.
Това месо е вълшебно крехко и вкусно, а приготвено по този начин се топи в устата и е наслада за сетивата.
Поднесете ястието поръсено с прясно накълцан магданоз за свежест.
Да ви е сладко!