Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Крехки телешки бузки

Крехки телешки бузки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Крехки телешки бузки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
29/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Един деликатес, който ще искате да хапвате отново и отново"

Необходими Продукти

  • телешки бузи - 350 г (2 бр.)
  • картофи - 6 бр. (малки)
  • моркови - 3 бр. (големи)
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • магданоз - 4 с.л. накълцан + за поръсване на готовото ястие
  • доматен концентрат - 2 - 3 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • дафинов лист - 2 бр.
  • вино - 200 мл бяло или розе
  • телешки бульон - 1 л
  • сол - на вкус
  • зехтин - 100 мл
  • брашно - за овалване на месото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете месото от жилички и мазнина по повърхността му, натъркайте го със черен пипер и го оваляйте в малко брашно, като изтръскате излишъка. Запечатайте го на силен огън в зехтина от всички страни за кратко. Извадете и завийте в алуминиево фолио.Така ще се запазят соковете му и ще остане крехко.

Накълцайте лука и единия морков и ги задушете (с малко сол) до омекване в сгорещения зехтин от месото, като на намалите огъня. През това време си обелете картофите и другите моркови и ги оставете в купа с вода, докато дойде моментът да бъдат употребени.

Сложете доматения концентрат, магданоза и чесъна на парченца и запържете за 2-3 минути, след което налейте виното. Гответе, докато то се редуцира почти напълно, и пасирайте до сравнително гладка кашичка.

Налейте телешкия бульон и щом заври, сложете заделеното във фолио задушено и омекнало месо. Подправете с дафиновите листа и още черен пипер и сол. Ако не сте ползвали доматен концентрат, а обикновен доматен сос, няма да ви се получи наситен червен цвят, затова може да си добавите червен пипер.

Варете 40-50 минути на умерен огън, след което сложете картофките - цели, а морковите - на едри парчета. Гответе още 20 минути или до готовност на зеленчуците. По желание може да сгъстите с малко брашно, разтворено във студена вода и смесено с черпак или два от бульона на ястието.

Това месо е вълшебно крехко и вкусно, а приготвено по този начин се топи в устата и е наслада за сетивата.

Поднесете ястието поръсено с прясно накълцан магданоз за свежест.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: