Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Пържоли»Мариновани пилешки пържоли със сладко-кисел сос

Мариновани пилешки пържоли със сладко-кисел сос

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Мариновани пилешки пържоли със сладко-кисел сос
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
30/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Това не е просто рецепта за пилешки пържолки, а вкусна поема за мераклийското готвене и разкошния вкус"

Необходими Продукти

  • пилешки пържоли - 6 бр. обезкостени от бут
  • За маринатата
  • лук - 5 глави, средни
  • чесън - 2 скилидки
  • балсамов оцет - 1 ч.ч., ябълков
  • кафява захар - 1/2 ч.ч. тъмна
  • мащерка - 3 - 4 клонки
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • лют пипер - 1/2 к.л.
  • сол - на вкус
  • За соса
  • захар - 3 с.л.
  • балсамов оцет - 4 с.л. тъмен
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • соев сос - 1 с.л.
  • портокалов сок - 1 с.л.
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • джинджифил - малко парче
  • чесън - 1 скилидка, по желание
  • За пюрето
  • сметана - 150 мл
  • масло - 25 г
  • резене - 1/2 глава
  • За гарнитура
  • пържени картофи
  • лимони - резени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тенджера сипваме оцета, захарта, солта, пипера, мащерката и 2 ч.ч. горещ пилешки бульон. Към маринатата прибавяме лука, нарязан на четири, и скилидките чесън.

Кипваме маринатата, за да се разтопи захарта. Дръпваме от огъня и я оставяме да се охлади напълно. Поставяме в нея пържолите, като овкусяването им трае 4 часа, притиснати с чиния, за да бъдат напълни покрити.

През това време си приготвяме соса, като смесваме захарта, оцета, соевия сос, доматеното пюре, настъргания на ситно джиджифил и и останалите съставки.

Царевичното брашно разтваряме в 4-5 с.л. студена вода или пилешки бульон. Слагаме получения сос на огъня, като оставяме да заври при непрекъснато бъркане. Отстраняваме от котлона, сосът е готов.

След като пилешките пържоли са се мариновали ги изцеждаме и подсушаваме добре. Изпържваме ги в загрята растителна мазнина до златисто. Подреждаме върху кухненска хартия, която подменям два пъти.

Лукът от маринатата отделяме в гевгир, за да се отцеди. Задушаваме го в малко масло, добавяме и нарязания фенел. Сипваме и сметаната и разбъркваме. За по-фина консистенция пасираме в блендер.

Изпържваме нарязаните на ленти картофи, като поставяме и тях върху кухненска хартия.

Поднасяме пържолите топли, гарнирани със сладко-киселия сос, пюрето от маринования лук и пържени картофки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: