Начин на приготвяне
Накълцайте праза на ситно, а чушката нарежете на кубчета. Морковите настържете.
Бланширайте граховите зърна в малко вряща подсолена вода докато поомекнат.
Загрейте олиото и задушете суровите зеленчуци с щипка сол и мъничко вода до омекване. Прибавете граха и гответе за кратко.
Сложете 2-3 супени лъжици от царевичното нишесте, след което добавете малко водичка (70 мл) и бъркайте. Това ще сплоти сместа за крокетите. Щом получите гъста консистенция отстранете от огъня и овкусете с подправките.
Оставете да се охлади и по желание приберете в хладилник за 30 минути, така би ви било по-лесно оформянето впоследствие.
Смесете кокосовото мляко с брашното, останалото нишесте и малко сол. Трябва да се получи кашичка - нито много течна, нито много гъста, затова си сложете още мляко или още брашно, ако е нужно, за да постигнете нужната консистенция.
От сместа за крокетите си оформете малки топчета (аз ги правя с количество, колкото побира затворената ми шепа). С лъжица пускайте в кашичката, за да се покрие топчето изцяло от нея, после слагайте в галетата и поръсвайте отгоре от нея. Изчаквайте малко, за да се втвърди и тогава доовалвайте, в противен случай рискувате да се разпадне.
Готовите крокети подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете със зехтин или слънчогледово олио и запечете във силна фурна (240 градуса) за 10 минути. Времето зависи от размера на крокетите, затова си ги наглеждайте - щом добият лек златист загар са напълно готови.
За соса смесете цеденото соево мляко със сока от лимон и малко сол, по желание си добавете настърган чесън за още вкус.
Поднесете крокетите топли в компания със сосчето.
Коментари