Начин на приготвяне
Зелевите листа се потапят цели в гореща вода и се попарват за около три минути. След като се извадят веднага се потапят в купа със студена вода.
Отцеждат се и се нареждат по дъното и стените на намазнена огнеупорна купичка. Нареждат се така, че краищата им да останат да висят навън.
В тиган с малко мазнина и вода се задушава първо нарязаният праз лук и морков. След това се прибавя морковът, нарязан на дребно.
След като поомекнат зеленчуците се прибавя измитият ориз. Наливат се на порции три чаени чаши вода и се оставя оризът да къкри докато се свари.
Подправя се със сол и черен пипер. Ако е необходимо се долива още вода. Малко преди готовност се прибавя грахът.
Готовият ориз се прехвърля в купичките със зелеви листа. Висящите краища се загъват така, че да покрият ориза.
Купичките се поставят във фурна на 200 градуса и се запичат за 30 минути. При поднасяне зелевите сарми се обръщат върху порционната чиния.
Постният ориз в зелеви купички е готов.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за ориз с кисело зеле или зелеви сарми с ориз.