Начин на приготвяне
Почистеният, измит и накъсан на розички карфиол, както и почистените, измити и нарязани на едро морков, чушка, лук, картоф, чесън, олио, сол се поставят в тенджера и се заливат с вода, която да е два пръста над продуктите.
След като те се сварят, се изваждат и намачкват. Връщат се в тенджерата и се прибавят черният пипер, лютият пипер, индийското орехче.
Излива се прясното мляко и се долива вода до нужната гъстота. Прибавя се още малко сол.
След завирането, супата трябва да ври още 2-3 минути и да се опита за сол. Ако има нужда се овкусява допълнително.
Готовата зеленчукова супа се поръсва с магданоз и при сервиране се прибавят крутони.
Карфиолената супа с прясно мляко е много сполучлива.