Начин на приготвяне
Отделят се големите листа на киселото зеле и се режат наполовина, като се изрязват жилите. По-малките листа няма нужда да се разполовяват.
Приготвяме си толкова листа, колкото сарми може да побере тенджерката, в която ще ги варим. Останалите нарязваме на ситно, като си оставяме няколко по-едри цели.
Картофите и морковите обелваме и нарязваме на едри пръчици. Празият лук и чесънът накълцваме на ситно, а целината - на кубчета.
Прехвърляме ги в купа, добавяме и накълцаните зелеви листа и овкусяваме с подправките - майорана, чубрица, сол, черен пипер и кимион. Поливаме с малко олио и пълним зелевите листа със зеленчуковата плънка.
Навиваме на стегнати сарми и ги прехвърляме в тенджера, на дъното на която сме сложили обърната чиния. Върху нея слагаме два-три зелеви листа и платно подреждаме сармите.
Върху тях слагаме пак няколко цели листа, поливаме със зеленчуков бульон, колкото да ги покрие и притискаме с чиния.
Варим на не много силен котлон около 45-50 минути. Зеленчуковите постни сарми са готови.
Може да се поднесат както горещи, така и студени като предястие.