Начин на приготвяне
Нарязваме лука и праза, като ги осоляваме с малко сол.
Намачкваме с ръка, за да може да поемат и двата вида лук самата сол.
Запържваме за няколко минути. Изчистваме и измиваме ориза и го прибавяме към лука, както добавяме и домата, който сме нарязали на ситно, както и подправките.
Разбъркваме добре, сипваме малко водичка, да набъбне леко оризът и снемаме плънката от огъня.
Започваме да чистим дебелите жилки от зелевите листа и ги оставяме настрана.
На всяко едно зелево листо поставяме от плънката и завиваме постните сарми.
В тенджера на дъното поставяме листа от зелката, така че да заемат цялото дъно.
Нареждаме сармите, като най-отгоре ги затискаме с чиния. Заливаме с топла вода и зелев сок.
Поставяме на котлона и варим около 2 часа.
Сервираме варени постни сарми в чиния, като отцеждаме от бульона.