Начин на приготвяне
Нарязваме на ситно лука. Към него добавяме морковите, които настъргваме на фини лентички с белачката. Сипваме и сушените листа щир. Овкусяваме хималайската сол, черния пипер и сушения стрит джоджен.
Заливаме всичко с гореща вода, която сме стоплили в термо каната. След 5-10 минути, като омекнат зеленчуците, изцеждаме почти всичката вода, като може да оставим няколко лъжици от сока, за да не остане суха плънката.
Оставяме да поизстине и през това време си разстиляме корите, преброяваме ги и разделяме плънката на равни части, като на брой равен на половината кори, тъй като за всяка баничка ще използваме по две фини кори.
Взимаме първата, намазваме я с шарлан със силиконова четчица - по краищата и малко по средата. Залепяме втората кора отгоре и поръсваме символично плънка навсякъде, особено по краищата.
Навиваме на руло по дългата страна и завиваме внимателно на спирала, като не е проблем, ако малко се поскъса на места.
Подреждаме охлювчетата в намазнена тавичка и ги намазваме отгоре с шарлан, отново с помощта на силиконова четчица.
Печем витите банички на 180 градуса за около 25 минути, като около 15-20 та минута, ако много са се запекли от долната страна, можем да превключим, да се пекат само отгоре.
Готови са, щом добият и от двете страни хубаво наситен загар. Извадим ли постните банички от фурната - още горещи - веднага изчезват :)
Невероятно хрупкави и вкусни постни банички с зеленчуков пълнеж! При това и здравословни - поради зашеметяващите полезни свойства на щира!
Чудно Вкусно!