Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зеленчукови постни сарми

Зеленчукови постни сарми

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Зеленчукови постни сарми6 / 6
04/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Винаги слагаме 2 бидона зеле - един за тези постни сарми, а другият - за всичко останало"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 голяма зелка или буркан стерилизирани листа за сарми
  • картофи - 4 - 5 картофа
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • целина - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • праз - 1 стрък
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • зеленчуков бульон
  • чубрица - ронена
  • майорана
  • черен пипер
  • кимион
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделят се големите листа на киселото зеле и се режат наполовина, като се изрязват жилите. По-малките листа няма нужда да се разполовяват.

Приготвяме си толкова листа, колкото сарми може да побере тенджерката, в която ще ги варим. Останалите нарязваме на ситно, като си оставяме няколко по-едри цели.

Картофите и морковите обелваме и нарязваме на едри пръчици. Празият лук и чесънът накълцваме на ситно, а целината - на кубчета.

Прехвърляме ги в купа, добавяме и накълцаните зелеви листа и овкусяваме с подправките - майорана, чубрица, сол, черен пипер и кимион. Поливаме с малко олио и пълним зелевите листа със зеленчуковата плънка.

Навиваме на стегнати сарми и ги прехвърляме в тенджера, на дъното на която сме сложили обърната чиния. Върху нея слагаме два-три зелеви листа и платно подреждаме сармите.

Върху тях слагаме пак няколко цели листа, поливаме със зеленчуков бульон, колкото да ги покрие и притискаме с чиния.

Варим на не много силен котлон около 45-50 минути. Зеленчуковите постни сарми са готови.

Може да се поднесат както горещи, така и студени като предястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: