Начин на приготвяне
В тенджера се загряват малко зехтин и 1 с.л. краве масло заедно с 2 скилидки чесън. Когато мазнината загрее се изваждат скилидките чесън и се добавят нарязаните на малки кубчета тиквички.
Долива се 1 ч.ч. вода и се добавя сол. Задушават се за 10-15 минути, като периодично се разбъркват. След това се добавят бурканите с домати и маслините.
Скаридите се изчистват и измиват (на гърба на скаридата има вена, която също се изчиства). Нарязват се на малки кръгчета, слагат се към останалата смес и след 5 минути сосът е готов.
В тенджера се слага 2/3 подсолена вода да заври. Добавят се спагетите и се варят 10 минути с 2-3 с.л. зехтин. Изцеждат се, измиват се на студена вода и се объркват с малко зехтин. Може да се добавят към соса.
Ястието може да се гарнира с пресен босилек или настърган кашкавал.