Начин на приготвяне
Предварително стафидите се оставят да се напоят в малкото ром за 12 часа.
Житото се почиства и предварително се накисва в студена вода за около 3-4 ч. Изплаква се и се поставя в дълбока тенджера. Залива се с вода 2 -3 пръста над него.
Оставя се на котлон на умерена температура да се свари, докато зърната се разпукат или разцъфнат. Готово е когато е нацъфтяло и при пипане е меко.
Изплаква се със студена вода и се отцежда през мрежа, а след това се разсипва върху памучна кърпа.
Периодично се разбърква. Оставя се около 12 часа водата напълно да е попила и на пипане да е почти сухо.
Поставя се в дълбок подходящ съд, прибавят се счуканите орехи, галетата, настърганата лимонова кора и стафидите. Разбърква се.
Оформя се с ръце на купол, покрива се плътно с пудра захар през цедка. Отгоре се декорира с църковен кръст с канелата.
Вареното сухо жито е готово.