Варено сухо жито

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Варено сухо жито6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Вкусно жито, с което да почетем паметта на близки и обичани ..."

Необходими Продукти

  • жито - 500 г църковно
  • орехи - 150 г счукани
  • канела - 1 1/2 ч.л.
  • лимонова кора - от 2 лимона
  • стафиди - 100 г
  • галета - около 2 - 3 пълни с.л.
  • ром - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително стафидите се оставят да се напоят в малкото ром за 12 часа.

Житото се почиства и предварително се накисва в студена вода за около 3-4 ч. Изплаква се и се поставя в дълбока тенджера. Залива се с вода 2 -3 пръста над него.

Оставя се на котлон на умерена температура да се свари, докато зърната се разпукат или разцъфнат. Готово е когато е нацъфтяло и при пипане е меко.

Изплаква се със студена вода и се отцежда през мрежа, а след това се разсипва върху памучна кърпа.

Периодично се разбърква. Оставя се около 12 часа водата напълно да е попила и на пипане да е почти сухо.

Поставя се в дълбок подходящ съд, прибавят се счуканите орехи, галетата, настърганата лимонова кора и стафидите. Разбърква се.

Оформя се с ръце на купол, покрива се плътно с пудра захар през цедка. Отгоре се декорира с църковен кръст с канелата.

Вареното сухо жито е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: