Начин на приготвяне
Отбелязването на Задушница е израз на християнската вяра. Традиционно на българската трапеза присъства житото, което е символ на Христовото възкресение. Като вариво, то съдържа много полезни вещества и микроелементи.
Пшеницата накисваме в студена вода за два часа. Отливаме я и го изплакваме добре. Доливаме отново студена вода (обичамe да е с повече течност) и го слагаме да се вари.
Щом водата кипне, добавяме щипка сол и намаляваме огъня. След около 15 минути прибавяме пръчицата канела и настъргваме лимонената кора.
През това време издълбаваме сърцевината на ябълките, поръсваме ги със захар и ги запичаме във фурната.
Оставяме ги да се охладят. След като житото се свари хубаво, добавяме захарта накрая и разбъркваме добре.
Отделяме сърцевината на ябълките, пюрираме и я добавяме към варивото( обичам да експериментирам). Допълва плътността на варивото, а ароматът е божествен.
Обикновено слагам по-малко захар, защото при поднасяне слагам по лъжица мед. Въпрос на вкус.
Накрая настъргваме с обелени орехови ядки, предварително накиснати от вечерта. Поръсваме с канела.