Начин на приготвяне
Дозата е за 10 компотени буркана.
На дъното поставяме първо 1/4 от листото на хряна или по 1-2 малки коренчета, колкото кутре. Лука обелваме и режем на резенчета. Разпределяме го по бурканите. Добавяме по 5 зърна черен пипер и 3 зърна бахар, щипка от синапа, скилидка чесън (по желание) и 1/3 дафиново листо.
В по-голям съд наливаме 3 литра вода, към която добавяме копъра, солта и захарта. След като кипне, разбъркваме докато се разтопят съставките. Сваляме от огъня и изчакваме да се охлади напълно. Тогава прибавяме оцета.
Във всеки буркан подреждаме плътно измитите корнишони. Разпределяме съцветията от копъра и заливаме с готовата марината.
Стерилизираме 5-6 минути от кипването на водата, като изваждаме бурканите от съда, в който ги варим. Обръщаме с капачката надолу и оставяме да се охлаждат. Ако ги оставим в горещата вода, термичната обработка продължава и рискуваме краставичкитеда омекнат.
Уточнение: Преди години опитах при стринка тази божествено вкусна рецепта. Питайки как я приготвя, родопчанката отговаряше: Очи карар - на око. Тогава изкара една стара одърпана книжка от 1971 г. Вече и любима наша рецепта.