Патладжани плакия на фурна

28/08/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър90510322
"Патладжани, които са най-вкусни, когато са споделени с приятели!"
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции5-6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 673
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • патладжани - 1 кг
  • мазнина - 80 мл
  • лук - 4 - 5 глави
  • чушки - 3 - 4 пиперки
  • моркови - 2 броя
  • целина - 1/2 глава
  • чесън - 7 скилидки
  • сол - на вкус
  • домати - 3 броя, зрели, обелени + още 2 броя
  • дафинов лист - 1 брой
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • за заливката
  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 1 и 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните и ги нарежете на кубчета с дебелина 2 см. Добре ги посолете и ги оставете под наклон за 2 часа. След това ги изплакнете в гевгир и ги отцедете.

Загрейте достатъчно мазнина и изпържете патладжаните, докато се зачервят и добре омекнат. Извадете патладжаните и в останалата мазнина (при нужда долейте още) запържете ситно нарязаните лук, пиперки, моркови, настъргана целина, нарязан чесън и добре посолете всичко.

Щом зеленчуците омекнат, добавете 2–3 обелени и ситно нарязани червени домата. Оставете отново да се запържи и сложете вътре дафиновия лист, червения пипер. Добре объркайте и долейте водата.

Доварете и прехвърлете всичко в тава. Объркайте с изпържените патладжани и долейте при нужда още малко вода, колкото да се получи умерено гъст сос. Отгоре подредете колелца от останалите 1-2 домата. Сложете ястието да се пече в умерена фурна.

Щом стане готов, залейте патладжаните плакия на фурна с разбитите яйца с киселото мляко. Отново върнете да се запече в силна фурна.подобни рецепти тук

5 8
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар