Начин на приготвяне
Дюлите съдържат витамини и много други ценни вещества, затова задължително трябва да присъстват на трапезата. Те служат и като естествен ароматизатор, като пречистват въздуха в стаята.
Измиваме и почистваме дюлите. До нас поставяме купа с вода, в която сме изцедили сока на лимона. В нея поставяме нарязаните парченца дюли, за да не почерняват.
В подходяща тенджера поставяме захарта и водата. Кипваме от тях сироп, който продължава да къкри на слаб огън, докато се позгъсти, за около 15 минути.
В блендер, с приставка за настъргване, настъргваме парченцата от дюлите, като ги изваждаме от лимонената вода и работим бързо. Изсипваме ги в захарния сироп. Прибавяме и листенцата индрише.
Варим 30 минути и сваляме от огъня. Сладкото престоява 24 часа и го доваряваме на следващия ден. Напоявайки се в захарния сироп, дюлите стават прозрачни.
Сладкото е готово, когато капвайки капка от него върху студена порцеланова чинийка, тя не се разтича. 5 минути преди да отстраним от огъня прибавяме лимонената киселина, разтворена в лъжица вода.
Подготвяме сухи бурканчета и пълним, докато сладкото е още горещо. Обръщаме с капачката надолу, за да се запечатат и покриваме с кърпа, за да изстинат бавно.
Съвет: Може да прибавите в сладкото орехови ядки. Не изхвърляйте изрезките им и семето, защото от тях става чудесно пелте. Голямото съдържание на пектин в тях и техният чудесен аромат ги превръщат в перфектния плод за направата на ароматни изкушения.
Изсушени са много полезни за кашлица.
Коментари
Моето така си и стои от миналата година, непипнато.