Начин на приготвяне
Дюлите и ябълката се измиват и нарязват на парчета заедно със семките. Слагат се в дълбок съд и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Сваряват се до омекване. После се прецеждат внимателно, да не се смачкват плодовете.
Полученият плодов сок се измерва и на 2 л се слага 2-2.5 кг захар - колкото сок, толкова захар. След това се вари на силен огън и бързо, за да не променя цвета си. Вари се, докато придобие консистенция на мед, проверява се, като се капне капка върху порцеланова чинийка, трябва да се отдели от нея.
Около 2 минути преди да се отстрани от огъня, се прибавя лимонена киселина, в случая на 2 литра готово желе слагам 2 чаени лъжички.
Насипва се в затоплени сухи бурканчета и се затварят с капачки. За сигурност може да се сварят за капачката 5 минути от както заври водата.
Нареждат се обърнати с капачките надолу, налива се вода около 2 см, колкото да ги покрие.
Цветът на готовото дюлево желе е рубинено-червен и е с невероятен вкус и аромат.
Съхраняват се на сухо и прохладно място.