Начин на приготвяне
Картофите се почистват, обелват и настъргват на едро ренде. Посоляват се обилно със сол и се оставят за 20-30 минути.
През това време нарязваме шунката на дребни кубчета, праза и спанака на много ситно, пушеното топено сирене на малки кубчета. Разбиваме яйцето с прясното мляко.
Изстисква се много хубаво с ръце настърганият картоф, за да се изцеди отделилата се вода и нишесте.
Добавя се ронената чубрица, черен пипер, кимион, празът, топеното пушено сирене, спанакът и шунката. Разбърква се много хубаво и се добавя прясното мляко и яйцето.
Отново се разбърква сместа и се прехвърля в намазани с масло форми за мъфини. Притиска се леко с лъжица и върху всяка форма се слага по една кафена лъжичка масло.
Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор до покафеняване на кошничките - около 15 минути.
При сервирането на кошничките, по желание се добавя към всяка порция чашка млечен сос. Идеално вървят със студена биричка.
Добър апетит!
Бързите солени картофени кошнички са готови.