Начин на приготвяне
В подходяща тенджера сипваме зеленчуковия бульон. В него поставяме да ври оризът на слаб огън.
Карфиола измиваме и разделяме на розички. След 15 минути слагаме розичките карфиол, картофа на четвъртинки и посоляваме. Зеленчуците се бланшират, а ориза досварява.
Прецеждаме през гевгир.
В тиган поставяме бучка масло и задушаваме ситно нарязаният праз и скилидката чесън. Добавяме 1-2 с.л. от зеленчуковия бульон.
След като омекнат, добавяме ситно нарязания сварен карфиол и мащерката. Накрая накъсваме горгонзолата.
Намачкваме съставките с вилица на пюре или блендираме (картофа не пасирам, защото се разваля неговата текстура).
Добавяме ориза, намачкания картоф, сметаната и посоляваме, ако е необходимо. Накрая добавям към дипа нарязани на ситно няколко маслини.
Крем-дипът с карфиол и горгонзола е готов.