Начин на приготвяне
Почистете добре артишока от външните твърди листа и отрежете дръжката, ако има такава. Нея също може да обелите, като оставите само сърцевината ѝ, която е по-беличка и по-късно може да се прибави към плънката. Поръсете с част от лимоновия сок, за да не потъмняват.
Поставете зеленчука в тенджерка с вода, колкото да го покрива напълно, и сложете остатъка от лимоновия сок и сол. Отбройте 10 минути от момента на завиране и извадете артишоците с решетъчна лъжица, като ги поставите на обратно върху абсорбираща хартия или чиста кърпа.
Оставете да се отцедят хубаво от водата и когато това се случи ги притиснете леко отгоре, за да се разтворят и разцъфнат.
Пригответе плънката, като накълцате на много ситно лука шалот и го задушите до омекване в загретите на умерен огън масло и зехтин. Добавете хамона на ситни кубчета и гответе за кратко. Не слагайте сол, защото при топлинна обработка хамонът изпуска много и става по-солен.
Сипете брендито и розмарина и изчакайте алкохолът да се изпари, след което отстранете от огъня. Изчакайте да се охлади почти напълно и тогава е моментът да прибавите крема сиренето или маскарпонето, като разбъркате добре.
Поставете артишока, изправен в тавичка, и поръсете с зехтин и сол. Сипнете малко водичка на дъното и запечете за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Извадете и напълнете с плънка всяко цветче , а отгоре настържете сиренето Чедър. Мушнете отново във фурната за съвсем кратко -до разтапяне на чедъра.
Сервирайте топли, поръсени със свежи листенца магданоз, перца от див лук или друга зелена подправка по ваш вкус.
Запеченият артишок с чудна плънка е готов.