Начин на приготвяне
Боба накиснете във вода за една нощ. На другия ден го отцедете, налейте нова и го сварете за около час и половина. Времето е ориентировъчно, защото зависи от това колко е стар.
Най-добре си го пробвайте и когато е достатъчно крехък отстранете от огъня и отцедете от водата, оставяйки съвсем малко. Такъв боб може да ползвате и направо готов от консерва.
Накълцайте пресните зеленчуци и ги задушете до готовност във олиото, заедно с две щипки сол. Сухата чушка натрошете на ситно. Сложете доматения концентрат със 100 мл водичка и щом закъкри положете надениците и захлупете с капак. След около 3-4 минутки ги обърнете и гответе и от другата страна за същото време. Огънят трябва да е умерен.
Прибавете боба, овкусете с подправките и още сол, ако е необходимо. Прехвърлете в глинен съд и добавете още водичка, толкова колкото гъста желаете да бъде вашата гозба.
Поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете около 10-15 минути до приятен загар на наденичките.
Сервирайте горещо с хубава салата или туршия, както и люти чушлета за любителите на пикантното.
Добър апетит!