Начин на приготвяне
Започваме, като накисваме боба от вечерта за поне 8 часа, след това го измиваме, слагаме го в тенджера, наливаме вода, колкото да го покрие и го слагаме на котлона.
След като заври, изсипваме водата и сипваме нова студена вода, и варим за около час, докато бобът омекне напълно.
През това време нарязваме зеленчуците, лука, моркова, чесъна, лютата чушка, домата и джоджена на ситно, а моркова и червената чушка на по-едри парчета.
Когато бобът е почти готов, запържваме лука, моркова и червената чушка за около 5 мин. в тиган с мазнина, на средна температура, след това добавяме чесъна и лютата чушка, запържваме всичко заедно за още около 3 мин.
След това прибавяме и домата (хубаво е да се добави малко сол на зеленчуците, за да си пуснат по-добре ароматите). Готвим за малко зеленчуците заедно и с доматите, и когато бобът е готов, изсипваме зеленчуците при него и разбъркваме.
Сега е ред на запръжката за боба, в тиган на слаб огън слагаме малко олио и когато загрее, добавяме червен пипер, запържваме го леко и слагаме брашното. Разбъркваме добре, прибавяме малко от водата на боба, отново разбъркваме и сега добавяме запръжката към боба.
Сега е ред на овкусяването, добавяме джоджена, чубрицата и солта. Важно е солта да е накрая, защото забавя варенето на боба и може да остане суров. Сега изсипваме боба в тава и грабваме един тиган - в него запечатваме наденичките за по 2-3 мин. от страна на силен огън. Нареждаме наденичките върху боба и запичаме за 20 мин на 180 градуса. Сервираме боба с наденица по мъжки с люта чушка. Да ви е сладко!
Ако обичате фасул, непременно пригответе също боб със спанак на фурна, бабината бобена яхния с джолан и ароматен боб с ребра в гювеч.