Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Боб с наденица по мъжки

Боб с наденица по мъжки

Denis BiserovDenis Biserov
Чирак
49515125
Боб с наденица по мъжки
Снимка: Denis Biserov
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Боб с наденица по мъжки - най-добрата рецепта за боб, която ще стане любима и на най-изтънченото небце. Рецептата, която доказва, че бобът е царят в родната кухня!"

Необходими Продукти

  • боб - 250 г
  • чушки - 1 бр. червена
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • люти чушки - 2 бр.
  • джоджен - 1/2 вр. пресен
  • домати - 1 бр.
  • сурова наденица - 4 бр.
  • олио - на вкус
  • сол - на вкус
  • червен пипер - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • брашно - 1 и 1/2 с.л.
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Започваме, като накисваме боба от вечерта за поне 8 часа, след това го измиваме, слагаме го в тенджера, наливаме вода, колкото да го покрие и го слагаме на котлона.

След като заври, изсипваме водата и сипваме нова студена вода, и варим за около час, докато бобът омекне напълно.

През това време нарязваме зеленчуците, лука, моркова, чесъна, лютата чушка, домата и джоджена на ситно, а моркова и червената чушка на по-едри парчета.

Когато бобът е почти готов, запържваме лука, моркова и червената чушка за около 5 мин. в тиган с мазнина, на средна температура, след това добавяме чесъна и лютата чушка, запържваме всичко заедно за още около 3 мин.

След това прибавяме и домата (хубаво е да се добави малко сол на зеленчуците, за да си пуснат по-добре ароматите). Готвим за малко зеленчуците заедно и с доматите, и когато бобът е готов, изсипваме зеленчуците при него и разбъркваме.

Сега е ред на запръжката за боба, в тиган на слаб огън слагаме малко олио и когато загрее, добавяме червен пипер, запържваме го леко и слагаме брашното. Разбъркваме добре, прибавяме малко от водата на боба, отново разбъркваме и сега добавяме запръжката към боба.

Сега е ред на овкусяването, добавяме джоджена, чубрицата и солта. Важно е солта да е накрая, защото забавя варенето на боба и може да остане суров. Сега изсипваме боба в тава и грабваме един тиган - в него запечатваме наденичките за по 2-3 мин. от страна на силен огън. Нареждаме наденичките върху боба и запичаме за 20 мин на 180 градуса. Сервираме боба с наденица по мъжки с люта чушка. Да ви е сладко!

Ако обичате фасул, непременно пригответе също боб със спанак на фурна, бабината бобена яхния с джолан и ароматен боб с ребра в гювеч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: