Начин на приготвяне
Първо приготвяме хрупкавата декорация за кремчето ни, като натрошаваме бисквитите с помощта на блендер или минавайки с точилка върху тях, докато станат на фини трохи.
Поставяме в купа и смесваме с разтопеното масло, заделяйки 12-13 грама от него, което ще използваме впоследствие за друга цел. Капваме капките есенция и разбъркваме добре.
Подготвяме си тавичка, покрита с хартия за печене, и включваме фурната да загрява на 200 градуса.
Поставяме малък кръгъл ринг върху хартията и слагаме по лъжица от хрупкавата смес. Притискаме с пръсти или удобен прибор, докато се заравни и стане компактно (гледайте да правите дебелина малко повече от 1/2 см, защото прекалено тънките бисквитки биха се начупили впоследствие).
Изтегляме ринга и продължаваме така докато приключим със сместа и имаме добре оформени бисквитки с дъх на банан. Поставяме във загрятата фурна за 2-3 минутки и веднага изваждаме, за да не се разлеят и обезформят. Целта ни е да станат леко зачервени и хрупкави. Оставяме да се охладят.
Заемаме се с кремчето, като намачкваме с вилица два от бананите. Дори и да останат малки парченца не е проблем, защото така бихме получили по-интересна текстура. Поливаме с лимоновия сок, който освен че ще подейства за неутрализиране на оксидацията на бананите, но и ще придаде още вкус, който перфектно ще пасне на десерта ни.
Слагаме маскарпонето и пудрата захар и разбиваме добре. Опитайте и ако предпочитате си добавете още захар за повече сладост.
В нагорещен на умерен огън тиган слагаме заделеното масло и кристалната захар. Нарязваме третия банан на кръгчета и щом захарта и маслото се разтопят карамелизираме за кратко парченцата.
В подходящи чашки или купички слагаме на дъното бисквитки, отгоре шприцоваме от крема и гарнираме с още бисквити и карамелизирани банани.
Забележка: Не съм пробвала да оставя кремчето да престои, тъй като обикновено го консумираме на момента. Но бих посъветвала, ако няма да сервирате веднага, да не слагате бисквитите отгоре, за да не се навлажнят, омекнат и загубят ефекта си. Най-подходящо е да си го украсите непосредствено преди поднасяне.