Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сладки напукани мидички с орехова плънка

Сладки напукани мидички с орехова плънка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Сладки напукани мидички с орехова плънка
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
50 бр.
"Може и да не ви напомнят за морето, но направо ще ви омагьосат"

Необходими Продукти

  • мас - 300 г (масло)
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 2 с.л.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - около 800 г
  • плънка
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - 15 с.л.
  • канела - 1 с.л
  • орехи - 200 г смлени
  • за поръсване
  • пудра захар
  • ванилия - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко с малка част от захарта, добавете 5 с.л. от брашното и разбъркайте, оставете за 10-15 минути да се активира маята.

Пресейте брашното, добавете щипка сол, останалата захар, разбитите предварително яйца, разтопената и охладена мас (масло) и ваниловата захар.

Прибавете активираната мая и разбъркайте, замесете меко тесто. Поставете тестото в леко намазана с олио купа, завийте със стреч фолио и оставете на топло за 30 минути.

През това време разбийте белтъците на пяна с щипка сол, постепенно добавяйте захарта, докато получите гъст и пухкав белтъчен крем. Добавете канелата и смлените орехи и разбъркайте.

От тестото оформете топчета колкото голям орех, сплескайте всяко топче на малка кръгла кора и поставете в средата и 0. 5 ч.л. от плънката. Затворете тестото като мидичка и притиснете с пръсти краищата добре, а после защипете в средата на кръст (разгледайте снимките горе в галерията).

Подредете мидичките в тава постлана с хартия за печене и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 25-30 минути.

През това време смесете пудра захар с 2 бр. ванилия. Готовите изпечени сладки още горещи поръсете обилно с нея. Неустоими на вкус и аромат сладки за празнични дни, които можете да съхранявате в затворена кутия, остават си все така меки и ароматни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: