Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото прясно мляко с малка част от захарта, добавете 5 с.л. от брашното и разбъркайте, оставете за 10-15 минути да се активира маята.
Пресейте брашното, добавете щипка сол, останалата захар, разбитите предварително яйца, разтопената и охладена мас (масло) и ваниловата захар.
Прибавете активираната мая и разбъркайте, замесете меко тесто. Поставете тестото в леко намазана с олио купа, завийте със стреч фолио и оставете на топло за 30 минути.
През това време разбийте белтъците на пяна с щипка сол, постепенно добавяйте захарта, докато получите гъст и пухкав белтъчен крем. Добавете канелата и смлените орехи и разбъркайте.
От тестото оформете топчета колкото голям орех, сплескайте всяко топче на малка кръгла кора и поставете в средата и 0. 5 ч.л. от плънката. Затворете тестото като мидичка и притиснете с пръсти краищата добре, а после защипете в средата на кръст (разгледайте снимките горе в галерията).
Подредете мидичките в тава постлана с хартия за печене и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 25-30 минути.
През това време смесете пудра захар с 2 бр. ванилия. Готовите изпечени сладки още горещи поръсете обилно с нея. Неустоими на вкус и аромат сладки за празнични дни, които можете да съхранявате в затворена кутия, остават си все така меки и ароматни!