Начин на приготвяне
Избираме здрави и добре узрели плодове. Почистваме ги от листенца и дръжки и измиваме в гевгир под течаща вода.
Поставяме плодовете в емайлирана тенджера и ги заливаме с водата. Поставяме ги на котлона и щом течността заври, намаляваме и оставяме да къкри, докато течността остане до 2 литра.
Оставяме съда за едно денонощие на хладно. На следващия ден прецеждаме плодовете и към 2 литра сок, прибавяме 2 кг захар. Загряваме, докато захарта се стопи и наливаме в чисти и сухи бутилки /бурканчета/.
Стерилизираме сиропа 5 минути от завирането.
Съвет: От плодчетата можете да приготвите сладко, като добавите захар и лимонена киселина. Можете да ги пасирате и да изсушите плодовата маса във фурна. От нея съм приготвяла чудесен лечебен пестил.
Аронията съдържа голямо количество лечебни съставки: биофеноли, танини, флавонид, антоциани, витамини А, С, Р, Б9, В6, В2, Е, калций, калий, желязо, манган, йод, фосфор.
Сиропът от черноплодна арония е лечебна и укрепваща напитка, подсилваща имунитета и устойчивостта на организма спрямо инфекции. Много полезен е срещу главоболие, преумора, нервни напрежения и разстройства, както и стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан.