Начин на приготвяне
Всички знаем, че кьопоолуто е разкошно лятно предястие, а затворено в консерва, ще му се наслаждаваме и в студените зимни месеци.
Натуралният вкус на патладжана се допълва от аромата на червената печена чушка и свежестта на домата, а ароматът на чесъна го превръща в апетитно предястие.
Най-добър е вкусът, когато зеленчуците се изпекат на жар. Забърсваме чушките и патладжана с влажна памучна или хавлиена кърпа. На патладжана изрязваме част от листенцата около дръжката, за да се изпече по-добре. Поставяме ги в съд с капак, за да се задушат.
Обелваме ги и ги слагаме в гевгир или подредени в наклонено положение, за да се отцеди течността им. Така престояват за едно денонощие на хладно, като отгребваме с лъжица отделения сок. Рибките пропукваме на тефлонов тиган.
Доматите, чийто големина е съобразена с диаметъра на буркана, режем на две части и отделяме част от семенната част. Подреждаме ги в тава, с разреза надолу, за да се отцеди излишната вода.
Патладжана и чушките смиламе на машинка за месо, но с едър нож. Можете да смелите и в блендер, но за кратко, за да не станат на пюре. Трябва да се усещат парченцата от зеленчука.
Смесваме добре съставките и добавяме сол на вкус.
Приготвяме чисти и сухи буркани. При мен излязоха 12 бр. от 720 мл, остатъкът изчезна заедно с топлия селски хляб.
Пълним ги със сместа, която е два пръста под ръба на буркана. Отгоре поставяме половинката от домата. В няколко от бурканите, отбелязани с етикет пикантни, прибавяме по 2-3 пропукани рибки.
Затваряме с капачки и поставяме в съд за варене, постлан с памучна кърпа. Пълним с вода 5 пръста над капачките и стерилизираме 45 минути от завирането на водата.
За приготвянето на сандвича изсипваме буркан от консервата в купа. Нарязваме или настъргваме домата от кьопоолуто.
Добавяме скилидка чесън, стрита в хаванче. Ако предпочитаме пикантния вариант, нарязваме на ситно и пропуканите чушлета.
Добавяме ситно нарязания магданоз, смлени сурови орехови ядки и мъничко оцет. Смесваме съставките и тогава на тънка струйка прибавяме растителната мазнина при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.
Сервираме на филийки, консумираме като студено предястие с мариновано сирене или като мезе за върла студена ракия.
Консервираното домашно кьопоолу е готово.
Коментари