Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Кьопоолу»Консервирано домашно кьопоолу

Консервирано домашно кьопоолу

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Консервирано домашно кьопоолу
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
12
"Перфектното мезе за върла студена ракия - домашно приготвено кьопоолу"

Необходими Продукти

  • патладжан - 5 кг
  • червени пиперки - 10 кг червена капия
  • зелени пиперки - 1 кг черна капия
  • розови домати - 6 бр.
  • рибки - 10 бр. леко пикантни
  • сол - на вкус
  • За сандвичите
  • пълнозърнест хляб
  • кьопоолу - 1 буркан от 720 мл
  • чесън - на вкус
  • орехови ядки - смлени
  • растителна мазнина
  • балсамико - малко бял
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички знаем, че кьопоолуто е разкошно лятно предястие, а затворено в консерва, ще му се наслаждаваме и в студените зимни месеци.

Натуралният вкус на патладжана се допълва от аромата на червената печена чушка и свежестта на домата, а ароматът на чесъна го превръща в апетитно предястие.

Най-добър е вкусът, когато зеленчуците се изпекат на жар. Забърсваме чушките и патладжана с влажна памучна или хавлиена кърпа. На патладжана изрязваме част от листенцата около дръжката, за да се изпече по-добре. Поставяме ги в съд с капак, за да се задушат.

Обелваме ги и ги слагаме в гевгир или подредени в наклонено положение, за да се отцеди течността им. Така престояват за едно денонощие на хладно, като отгребваме с лъжица отделения сок. Рибките пропукваме на тефлонов тиган.

Доматите, чийто големина е съобразена с диаметъра на буркана, режем на две части и отделяме част от семенната част. Подреждаме ги в тава, с разреза надолу, за да се отцеди излишната вода.

Патладжана и чушките смиламе на машинка за месо, но с едър нож. Можете да смелите и в блендер, но за кратко, за да не станат на пюре. Трябва да се усещат парченцата от зеленчука.

Смесваме добре съставките и добавяме сол на вкус.

Приготвяме чисти и сухи буркани. При мен излязоха 12 бр. от 720 мл, остатъкът изчезна заедно с топлия селски хляб.

Пълним ги със сместа, която е два пръста под ръба на буркана. Отгоре поставяме половинката от домата. В няколко от бурканите, отбелязани с етикет пикантни, прибавяме по 2-3 пропукани рибки.

Затваряме с капачки и поставяме в съд за варене, постлан с памучна кърпа. Пълним с вода 5 пръста над капачките и стерилизираме 45 минути от завирането на водата.

За приготвянето на сандвича изсипваме буркан от консервата в купа. Нарязваме или настъргваме домата от кьопоолуто.

Добавяме скилидка чесън, стрита в хаванче. Ако предпочитаме пикантния вариант, нарязваме на ситно и пропуканите чушлета.

Добавяме ситно нарязания магданоз, смлени сурови орехови ядки и мъничко оцет. Смесваме съставките и тогава на тънка струйка прибавяме растителната мазнина при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.

Сервираме на филийки, консумираме като студено предястие с мариновано сирене или като мезе за върла студена ракия.

Консервираното домашно кьопоолу е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря Ви!
26.02.2023 10:36
Анелина Стамова
Анелина Стамова
Супер е
20.02.2023 21:54