Начин на приготвяне
Почистете рибките, откъсвайки главата и мушкайки палец и приплъзвайки го от горната част към опашката. Вътрешностите си падат сами по този начин. Отделете костта и опашката и разделете всяка рибка на две отделни филенца.
Измийте добре почистените рибки със много студена вода и ги оставете за 15 минути покрити с лед, за да падне и последният остатък от кръв и месцето им да се свие.
Отстранете леда и отново изплакнете, докато водата от измиването стане бистра.
За маринатата смесете оцета с водата и разтворете в тях солта. Залейте с тази течност рибата. Тя трябва да бъде покрита изцяло, така че ако е нужно, сипете още водичка. Покрийте съда с фолио и приберете в хладилник за 5-6 часа до една нощ.
След като мине това време, отцедете течността и налейте чиста вода. Нека престои така 15 минути. Опитайте и ако ви се стори прекалено кисело или солено за вашия вкус, оставете повече време във водата, докато улучите вашата предпочитана нотка.
Отново отцедете добре рибките. Те побеляват и се втвърдяват. Наредете ги плътно една до друга във стъклен съд на няколко пласта и нарежете чесъна на филийки върху тях. Може да мушнете от него и на долните пластове. Залейте със зехтина, така че да покрива изцяло рибата. Ако не ви е достатъчно, добавете още.
Магданоза накълцайте и разпределете отгоре.
Така хамсията може да издържи до 2-3 седмици в хладилника и да разполагате със свежо мезе по всяко време.
Поднасяйте рибките, поляти със малко от зехтина и поръсени с още пресен магданоз.