Начин на приготвяне
Една традиционна Бургаска рецепта. Предложената от мен рецепта може да се направи и с друга дребна, не костелива черноморска риба (цаца, дребен барбун, дребен чернокоп), но класиката е Хамсия. Важно е рибата да е прясна.
Редите пласт дребна риба, пласт едра сол, без да почиствате рибата, соли се цяла, иначе ще стане много солена. Държите в хладилник три денонощия, без да отстранявате образувалата се течност.
На четвъртия ден рибата се чисти от глави и вътрешности, без да се мие, само изтръсквате солта, колкото е възможно. Важно правило за каквато и да е риба е, че след осоляване не се обработва с вода, това би компрометирало качеството на крайния продукт.
Когато почистите рибата я поставяте в гевгир, за да се отцеди от собствената си течност. Нареждате я плътно в буркани.
Загрявате олио, в което изпържвате резен ябълка и парченце хляб, резен лук и няколко скилидки чесън, докато леко се позачервят и ги изхвърляте.
След като изключите котлона, докато олиото е още горещо, пускате 7-8 зърна черен пипер, едно-две зърна бахар и едно листенце дафинов лист.
Когато изстине олиото заливате рибата с него заедно с бахара и пипера, така че да се покрие и да няма балончета въздух (леко притискате, за да излезе). Слагате в хладилник и след два дни можете да консумирате.
Така приготвена маринованата риба издържа в хладилник около два-три месеца.
Забележка: Важно за тази рецепта е да не слагате оцет или друга киселина!