Начин на приготвяне
Загрейте малко зехтин в дълбок съд. Сложете почистените миди вътре и ги оставете докато леко се отворят. Добавете скълцания чесън и след малко долейте виното. Оставете мидите да се задушват до готовност. След това ги извадете с решетъчна лъжица и махнете черупките. Долейте чаша вода в съда от мидите и деглазирайте за кратко. Запазете бульона.
В друг широк тиган загрейте още зехтин и запържете скълцания лук. Добавете маслините, сушените домати и ориза. Разбъркайте за кратко, добавете мидите и долейте бульона от варенето им.
Оставете оризът да се готви, докато поеме течността и доливайте по малко, докато напълно уври. Бъркайте, за да не загори. Накрая овкусете ориза по средиземноморски със сол, къри и черен пипер. Поднесете порция от ориза с настърган пармезан.
Коментари