Начин на приготвяне
Свежа и лека, много подходяща за предстоящите празници. Стъпките са много за приготвяне, но не е толкова сложно.
Заслужава си труда, ще очаровате гостите си!
Смесете брашното, захарта и бакпулвера за блата. Добавете мекото масло, разбъркайте. Прибавете жълтъка и млякото и оформете на тесто.
Сложете го във форма с падащи страни върху хартия за печене и разпределете с пръсти навсякъде равномерно. Сложете в хладилник, докато приготвите пълнежите.
Кипнете вода и залейте мака, а в друга купа стафидите. Оставете ги така за 15 мин.
Нарежете орехите на едро. Изсипете мака в цедка и оставете да се изцеди.
Прецедете стафидите, попийте ги със кухненска хартия и ги нарежете.
Отцедения мак сместете с половината захар. Мекото масло разбийте с останалата захар, добавете два жълтъка. Белтъците сложете в купа за разбиване, ще ги смесим с другите от изварената смес.
След като сте разбили маслото на крем, смесете го с мака. Добавете в него орехите, стафидите и гриса. Ябълката обелете и я настържете в мака. Разбъркайте до еднородна смес.
Поставяме блата в предварително загрята фурна на 170 градуса за 10 мин или докато добие лек розов загар. Разбиваме мекото масло със захарта около 3-4 мин добавяме брашното, след това двата жълтъка. Разбиваме до гладка смес, след което прибавяме изварата и ванилията. Разбъркваме до еднородност.
Четирите белтъка разбиваме с щипка сол на сняг. Половината слагаме в маковата смес, а другата - в изварената. Бъркаме със шпатула и двете смеси до гладкост.
Оставяме блата леко да се охлади и изливаме върху него първо маковата плънка. Изравняваме. След това изварената, изравняваме и и слагаме в загрятата фурна на 170 градуса за 50 мин.
След като се опече, оставяме да изстине напълно. Разбъркваме сметаната с пудрата захар (не с миксер) и нанасяме върху тортата. Може да поръсите с мак или да украсите по ваше желание.
Нарежете на пастички и се насладете на уникален вкус!