Начин на приготвяне
Маковото семе и орехите се смесват и се смилат. Жълтъците се отделят от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта, смесват се с орехите и маковото семе, добавят се 50 грама галета.
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към сместа с маковото семе. В две тавички, намазани с масло и поръсени с галета, се разделя тестото и се пече 30 минути на 200 градуса. Охлажда се.
Приготвя се кремът с извара, като изварата се смесва със сметаната.
Приготвя се ваниловият крем, като сметаната се разбива с пудрата захар и ванилията. Блатовете се сиропират с коняк, единият се маже с крема с извара, другият с крема с ванилия и се слагат един върху друг. Няма значение кой върху кой ще се сложи.
Тортата се оставя в хладилника за 3 часа. Ягодите се режат на половинки, шоколадът се настъргва. Тортата се украсява с ягоди и обилно се поръсва с шоколад.