Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко - не повече от 37 до максимум 40 градуса. Разтворете в него захарта и маята и оставете да шупне за 10 минути.
Пресейте брашното в купа, направете кладенче в средата и в него сипете киселото мляко, зехтина, чукнете яйцето и сложете шупналата мая и маковото семе. Солта пръснете отстрани в брашното, за да няма директен контакт с маята.
Замесете тесто, добавяйки си брашно по много мъничко, ако е нужно, докато започне да се отделя от стените на купата. Тогава прехвърлете на леко набрашнен плот и месете тестото, докато стане гладко и еластично.
Разделете на три равни части и от всяка оформете фитил. Трите фитила съединете в единия край и сплетете на плитка.
Сложете маковата плитка в тавичка, покрита с хартия за печене и оставете да втаса за 1 час или докато бухне добре.
Загрейте фурната до 180 градуса без вентилатор и печете 35-40 минути или до лек златист загар.
*Преди да пъхнете във фурната по желание намажете плитката със разбито яйце и поръсете с още маково семе.
Добър апетит!