Начин на приготвяне
Лещата се накисва в гореща вода около 1 час.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а морковът и чушката - на кубчета.
В сгорещено олио се запържват лукът, чесънът и морковът за няколко минути. След това се прибавя брашното и се разбърква добре, за да се разтвори изцяло. Когато това стане, се прави същото и с червения пипер.
Добавя се измитата и отцедена вече накисната леща. Налива се 1 л (4 ч.ч.) вода и се оставя да заври, а след това котлонът се намаля и се оставя да къкри.
През това време елдата се слага отделно да се свари в 1 ч.ч. вода. Когато се свари, се измива и отцежда.
Когато лещата е вече поомекнала, се прибавя към нея елдата с още поне 6 ч.ч. вода.
Нарязва се доматът на дребно и се прибавя след елдата. Слага се и малко фиде.
Когато всичко е сварено, се прибавя наситненият магданоз и се сваля от огъня.