Начин на приготвяне
Измийте и поставете лещата в тенджера със студена вода да заври. Варите около 5 минути, прецеждате, измивате и наливате друга студена вода.
Поставете тенджерата на котлона и прибавете почистените и нарязани на ситно целина, чесън и дафиновите листа. След като заври, намалете котлона на слаб огън.
В тиган загрейте олиото и прибавете нарязаните на ситно лук и моркови, запържете до омекване на зеленчука. Прибавете обелените и нарязани на малки кубчета домати и пържите до като останат на мазнина.
Накрая прибавете червения пипер, разбъркайте и сипете запръжката към къкрещата леща. Варите до готовност, ако е нужно, добавете гореща вода при варенето.
Премахнете тенджерата с готовата леща от котлона, поръсете с черен пипер и мащерка, затворете капака и оставете така за около 10 минути преди сервиране.