Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Вкусна леща с целина

Вкусна леща с целина

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Вкусна леща с целина
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Добавете към класическата леща и малко целина, да видите, че ще стане още по-вкусна"

Необходими Продукти

  • леща - 300 г
  • целина - 1 връзка
  • чесън - 1 глава
  • дафинов лист - 2 бр.
  • запръжка
  • олио - 100 мл
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - за поръсване на вкус
  • мащерка - за поръсване на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и поставете лещата в тенджера със студена вода да заври. Варите около 5 минути, прецеждате, измивате и наливате друга студена вода.

Поставете тенджерата на котлона и прибавете почистените и нарязани на ситно целина, чесън и дафиновите листа. След като заври, намалете котлона на слаб огън.

В тиган  загрейте олиото и прибавете нарязаните на ситно лук и моркови, запържете до омекване на зеленчука. Прибавете обелените и нарязани на малки кубчета домати и пържите до като останат на мазнина.

Накрая прибавете червения пипер, разбъркайте и сипете запръжката към къкрещата леща. Варите до готовност, ако е нужно, добавете гореща вода при варенето.

Премахнете тенджерата с готовата леща от котлона, поръсете с черен пипер и мащерка, затворете капака и оставете така за около 10 минути преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: