Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Карпачо»Карпачо от бяла ряпа

Карпачо от бяла ряпа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Карпачо от бяла ряпа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Фино предястие, създадено да впечатлява и да носи наслада"

Необходими Продукти

  • бяла ряпа - 1 бр. средна
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • оцет - около 150 мл ябълков
  • зехтин - 50 - 60 мл + за поръсване на готовото предястие
  • сол - 3 щипки
  • сол - за поръсване, люспеста
  • червен пипер - за поръсване
  • чери домати - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете ряпата и нарежете на фини шайби като за карпачо. Поставете кръгчетата в съд с вода и малко сол за 1 час - така лютивината на ряпата ще изчезне.

Отцедете от водата и ако все още ряпата люти малко, не се тревожете, при следващия процес съвсем ще изчезне.

Нарежете чесъна на кръгчета и разпръснете или мушнете между филийките от отцедената ряпа.

Покрийте със смес от оцета, зехтина и три щипки сол, завийте във прозрачно стреч фолио. Оставете в хладилник за няколко часа (понякога ги оставям за цяла нощ).

При сервиране на карпачото отцеждайте и подреждайте белите кръгчета ряпа в широка чиния на един пласт. Поставете отгоре малко от чесъна и ръснете зехтин.

За финал поръсете и с едрата сол на люспи, предварително смесена с малко червен пипер (за да полепне пиперът към солта и да бъде по-красива декорацията, смесете ги с леко влажни пръсти).

Поднесете като предястие или салата, украсявайки с чери доматки.

Карпачото от бяла ряпа е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Бързо, лесно и вкусно.
23.12.2018 15:56
1
1
Покажи всички подкоментари