Начин на приготвяне
Обелете ряпата и нарежете на фини шайби като за карпачо. Поставете кръгчетата в съд с вода и малко сол за 1 час - така лютивината на ряпата ще изчезне.
Отцедете от водата и ако все още ряпата люти малко, не се тревожете, при следващия процес съвсем ще изчезне.
Нарежете чесъна на кръгчета и разпръснете или мушнете между филийките от отцедената ряпа.
Покрийте със смес от оцета, зехтина и три щипки сол, завийте във прозрачно стреч фолио. Оставете в хладилник за няколко часа (понякога ги оставям за цяла нощ).
При сервиране на карпачото отцеждайте и подреждайте белите кръгчета ряпа в широка чиния на един пласт. Поставете отгоре малко от чесъна и ръснете зехтин.
За финал поръсете и с едрата сол на люспи, предварително смесена с малко червен пипер (за да полепне пиперът към солта и да бъде по-красива декорацията, смесете ги с леко влажни пръсти).
Поднесете като предястие или салата, украсявайки с чери доматки.
Карпачото от бяла ряпа е готово.
Коментари