Начин на приготвяне
В купа счукваме 2-те яйца със 1 ч.ч. захар разбърква се добре, след това водата с 1 с.л. оцет и веднага следва ванилията и амонячната сода. После постепенно сипваме брашното, като се бърка със супена лъжица - не е нужно да е миксер.
В отделна купа се разделя сместа на две, няма значение дали са равни или едната по-малко. В едната част се обърква какао, може да гарнирате по желание, и в едната и в другата смес.
Олиото се измерва най накрая преди да разделите сместа, това е много важно. Моята форма е от малките така, имайте го предвид - досега не съм го правила в голяма.
Намазвам формата с олио и след това набрашнявам с половин с.л. брашно и хубаво разтръсквам формата. Също по желание сипваме коя да е първо смес - какаовата или другата.
Кексът се пече на 200 градуса в предварително загряна фурна от долу и от горе. Този кекс ми се получава всеки път понеже фурната ми не може да отделя нагревателите, само отдолу или само горе.
Приготвям го редовно, да не кажа всеки ден, а продуктите реално винаги са налични. Пече се около 20-25 минути, като постепенно може да намалите температурата.
Като се изпече се обръща в широка тава и се оставя да изстине - чак тогава се нарязва с нож за хляб и се поръсва с пудра захар.
Малкият лесен кекс е готов.
Коментари