Малък лесен кекс

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Малък лесен кекс1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Знаете, че не бива да прекалявате със сладкото, затова ви даваме рецепта са малък кекс. Двойната доза продукти си е само на ваша отговорност"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 броя
  • захар - 1 ч.ч. от големите
  • ванилия - 2 прахчета
  • амонячна сода - 1/2 ч.л. с връх
  • вада - 150 мл.
  • оцет - 1 с.л.
  • какао - 2 с.л. на прах
  • брашно - 1 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • ликьор - по желание
  • шнапс - 1 - 2 капачки
  • лимони - настъргана лимонова кора
  • стафиди
  • орехи - 1/2 ч.ч. малка натрошени
  • пудра захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа счукваме 2-те яйца със 1 ч.ч. захар разбърква се добре, след това водата с 1 с.л. оцет и веднага следва ванилията и амонячната сода. После постепенно сипваме брашното, като се бърка със супена лъжица - не е нужно да е миксер.

В отделна купа се разделя сместа на две, няма значение дали са равни или едната по-малко. В едната част се обърква какао, може да гарнирате по желание, и в едната и в другата смес.

Олиото се измерва най накрая преди да разделите сместа, това е много важно. Моята форма е от малките така, имайте го предвид - досега не съм го правила в голяма.

Намазвам формата с олио и след това набрашнявам с половин с.л. брашно и хубаво разтръсквам формата. Също по желание сипваме коя да е първо смес - какаовата или другата.

Кексът се пече на 200 градуса в предварително загряна фурна от долу и от горе. Този кекс ми се получава всеки път понеже фурната ми не може да отделя нагревателите, само отдолу или само горе.

Приготвям го редовно, да не кажа всеки ден, а продуктите реално винаги са налични. Пече се около 20-25 минути, като постепенно може да намалите температурата.

Като се изпече се обръща в широка тава и се оставя да изстине - чак тогава се нарязва с нож за хляб и се поръсва с пудра захар.

Малкият лесен кекс е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
511
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#206157
Потребител#206157
Може ли да се използва друг алкохол вместо шнапс?
03.02.2018 18:44
илейн
илейн
Не ми стана ясно за олиото, къде се слага?
07.02.2015 10:02
1
1
Юлия Кожухарова
Юлия Кожухарова
С това количество брашно, тестото не е ли малко рядко?Рецептата много ми хареса, изглежда невероятен!
05.07.2013 18:24
4
1
DАРИ
DАРИ
СУПЕР Е!!!
26.05.2013 17:21
1
Бети
Бети
Много благодаря за рецептата. Кексчето стана доста сполучливо и много вкусно! Направих го с една малка лъжичка бакпулвер, понеже в момента нямах амонячна сода, но доста добре бухна и се изпече чудесно. Бърз, лесен и сполучлив сладкиш.....
29.11.2012 07:53
2