Начин на приготвяне
Нарежете свинското месо на късове, с дебелина 2-3 см. На дървената дъска посипваме равномерно с подправките сол, черен пипер, чубрица и мащерка. Овалваме парчетата месо с тях и ги оставяме за 30 минути, за да поемат от ароматите им.
В купа смесваме продуктите за марината. Скилидката чесън смачкваме с ножа и я прибавяме цяла. Потапяме в нея овкусеното месо, покриваме със стреч фолио и поставяме за едно денонощие в хладилник.
Бамбуковите шишчета са накиснати във вода, за да не изгорят на скарата. Почистените от семената червени пиперки се нарязват на квадратни парченца, с големината на месните късове.
Червения лук нарязваме по същия начин, като отделяме сърцевината му. Нея ще я добавим към соса. Осолената сланина нарязваме на тънки квадрати, като запазваме кожата по нея.
Скарата се загрява, а ние сме готови да подредим вкусната палитра от месо и зеленчук. Редуваме чушка, сланина, лук, месо, сланина, месо, лук, чушка, сланина и т.н. Заделяме 1/3 от маринатата за намазване по време на печенето.
От останалата приготвяме бърз сос за месото. В тиган нарязваме на ситно сърцевината от червеният лук. Щом омекне и се задуши, добавяме малко сол и маринатата.
Сосът ври 5-7 минути на силен котлон, за да се изпари алхохола. Сгъстяваме с нишесте, размито в малко студена вода. Гарнираме шишовете и с превъзходни пикантни картофки, запечени на фурна.
Мераклийските Коледни шишчета с бърз сос са готови.