Елхички

Елхички
Снимка: Пламена Иванова Екимова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"Ех, ако можеше такава вкусна горичка да порасне и на нашата трапеза"

Необходими Продукти

  • бисквити - 3 1/2 ч.ч. - обикновени
  • бисквити - около 2 пак. кръгли
  • пудра захар - 2 ч.ч.
  • масло - 250 г
  • ром - 8 с.л.
  • ромова есенция - 1 бр.
  • белтъци - 2 бр.
  • сладкарска боя - 2 бр. зелена
  • Продукти за крема
  • масло - 350 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходима ви е метална формичка за елхички.

Бисквитите се смилат на брашно. Омесва се тесто от: смлените бисквити, пудра захар, краве масло (предварително оставено на стайна температура), ром, ромова есенция, белтъци и зелена боя (разтворена в малко топла вода).

В купа се слага пудра захар. Формичката се поръсва обилно с пудра захар и се пълни с част от тестото.

В средата се оформя дупка, като тестото хубаво се притиска към стените на формичката. После с леки почуквания на формичката от всички страни се изважда елхичката.

Дупката на елхичката след това се запълва с крем.

Скаличките се залепват върху кръгла бисквитка и се поръсват с пудра захар.

За крема се разбиват с миксер продуктите: масло, пудра захар и жълтък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Пламена Иванова Екимова
Пламена Иванова Екимова
Здравейте! Само искам да добавя, че времето за приготвяне на тестото не е много, но пък правенето на елхичките с формичката отнема най-много време (т.е. под 3 имах в предвид часа, а не минути). Времето е ориентировъчно и от части зависи от сръчността. На мен просто ми отнеха някъде толкова. Но пък е приятно да си на топличко, сред любими хора и да си правиш вкусотийки.
28.12.2017 19:07
4