Начин на приготвяне
За този вид топлинна обработка се използват сортове картофи с по-малко нишесте в тях.
Тези сортове са подходящи и за пържене, и за чипс. Измиваме и обелваме картофите.
Нарязваме ги на средно дебели резени. В голяма тенджера с кипяща подсолена вода слагаме сол и бланшираме картофите за 4 минути. Отцеждаме ги от водата и ги оставяме да се отцедят.
От сухата чабата си приготвям галета, която е подходяща с вкусовите си аромати за тези препечени и ароматни картофи.
Смесваме сухите съставки в съд, като ги разбъркваме добре. Много удобен е варианта да поставите охладените и отцедени картофи в плик за печене или найлонова торбичка.
Сипвате от зехтина, разклащате торбичката и картофите са поели от мазнината. Така всички ароматни подправки, прибавени в плика ще полепнат по тях. Отново разклатете торбичката, за да се овкусят всички резенчетата.
В плитка тава (тази от фурната) подредете картофите равномерно по дъното. Поставете стръкчето розмарин в средата. Печете картофките в силно загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. Извадете ги и ги полейте с малко разтопено масло. Допечете до приятна хрупкава коричка.
На всеки му е ясно, питието към тях е газирано, тъмно и прекрасно.
Съвет: Ако не обичате чесън не прибавяйте. Моите домашни консуматори не понасят аромата на розмарин, който пък аз обожавам. Решението е цяло стръкче в средата за разкош.
Хрупкавите пикантни картофки с розмарин на фурна са готови.