Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Бугвала – каракачанска новогодишна закуска с късмети

Бугвала – каракачанска новогодишна закуска с късмети

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Бугвала – каракачанска новогодишна закуска с късмети
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Какъвто и късмет да ни се падне от баницата, най-важното е да опитате тази разкошна баница, нали?"

Необходими Продукти

  • за питката
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • прясна мая - 20 г
  • сол - 0. 5 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 500 г
  • заливка
  • масло - 150 г
  • овче сирене - 150 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за питката омесете тесто и оставете да втаса за 40 минути. След което оформете питка, набодете я на няколко места с вилица, направете мотиви за дом, огнище, здраве, берекет и др.

След като наново втаса за 30 минути, поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за около 35-40 минути, извадете и оставете да се охлади. Охладената питка се начупете на хапки в тавата. В тези хапки, заровете парата и клонки дрян, които наричате на имуществото си.

В тиган разтопете маслото, добавете сиренето и след кратко запържване, поръсете с червен пипер, разбъркайте и веднага на тънка струя полейте хапките. Поръсете със захар на вкус и поставете мотивите отгоре за украса.

Сервирайте веднага.

На Васильовден домакинята (капракачанка) в семейството е ставала в ранни зори и е приготвяла прясна питка, с големина според членовете на семейството. От тази питка са правили така наречената Бугвала с късмети, това е била закуската след новогодишната нощ и достойно замества баницата с късмети.

От мало до голямо са я очаквали с нетърпение, за да видят на кой какъв късмет (работа) ще се падне. Бугвалата представлява предварително омесена и опечена погача и украсена ритуално отгоре.

Те изобразяват всичко, което са имали, а това са: дом и семейство, които са поставяли в средата на питката. Отстрани са поставяли работата, с която се занимавали, на мъжете гега, за да пасат овцете а на жените – хурка. Животните, с които са се прехранвали, овце, коне и най-важното каракачанското куче – пазач на цялото имущество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: